Donderdag 19 september 2019
Liefde voor de aarde - nieuwe serie kaarten

Wijsheid komt met de jaren zeggen ze wel eens. Of dat zo is weet ik niet. Wel ervaar ik met de jaren meer bewustwording. Verwondering zou je het ook kunnen noemen. De Engelse taal heeft er een mooie term voor: to be in awe. Het betekent ontzag hebben voor, onder de indruk zijn van. Er zit iets nederigs in, een diep respect. Het woord zegt het al als je het uitspreekt! Zo beleef ik de natuur, de aarde, het bestaan zelf en alles wat leeft steeds meer. Met ontzag en onder de indruk van.

Als kind was ik daar niet zo mee bezig. Gelukkig maar! Opgegroeid in een klein Brabants dorp kwam er, vrijwel dagelijks, een vrachtwagen vol met varkens voorbij ons huis, op weg naar de plaatselijke slachterij. Ik voelde daar niets bij! Nu kan ik zo'n veetransport niet meer aanzien zonder me verdrietig te voelen. Gek hoe dat kan veranderen in de loop van de tijd. Het gaat me aan het hart hoe wij met dieren omgaan. Het was al heel lang mijn wens om een serie kaarten te maken als ode aan de natuur, uit liefde voor de aarde en alles wat leeft. Ik ben heel blij dat het nu zover is! De afgelopen maanden was het een feestje om de juiste teksten bij de beelden te zoeken en andersom. Het creatieve team van Oranje Vormgevers heeft er 19 bijzondere, vaak close-up, ontwerpen van gemaakt. Close-up omdat je dan dichtbij de dieren staat en misschien wel ziet dat ze in wezen niet zo veel van ons verschillen ;-)

Bloemwoord gaat over verbinding maken, met jezelf en met een ander. Omdat het voor ons mensen fijn en nodig is om die verbinding te blijven maken maar we (ik ook!) daar in de dagelijkse drukte vaak aan voorbij gaan. Dat geldt net zo voor de verbinding met de natuur, de dieren, de aarde.

Tijd voor verandering!

 

 

Laatst las ik een geweldig boek dat mijn gevoel van nu over varkens bevestigt. Het boek heet: het edele brein van een zwijn, geschreven door Matt Whyman. Hij beschrijft, met veel humor, de avonturen van zijn gezin en hun twee varkens als 'huisdier'. Zonder sentimenteel te doen maakt hij duidelijk dat varkens gevoelige, sociale en bijzondere dieren zijn.  

Een andere tip die ik wil delen is de film 'Earth, our planet, our home' in het Columbusearththeater in Kerkrade. Daar kun je  zelf ervaren hoe bijzonder onze aarde is. Op hun website staat het als volgt:

Astronauten worden meteen verliefd als ze de aarde van ver zien. Eenmaal terug willen ze supergoed voor haar zorgen. Dat noemen we het ‘overview effect’. En Columbus earth center is de enige plek ter wereld waar je dat effect kunt beleven. We nemen je mee, steeds hoger de lucht in, voorbij de blauwe lucht, honderden kilometers omhoog. Je ziet de aarde zoals je haar nooit eerder zag. Een kleine, blauwe knikker, beschermd door een flinterdun laagje, zwevend in een oneindige, zwarte ruimte. Onze planeet, ons thuis. Een bol vol ongerepte schoonheid, waarvan het oppervlak steeds meer wordt gevormd door de mensen die haar bevolken. Beleef het Overview effect en ga mee op een reis die ook jouw leven zal veranderen!

Een ontroerende en unieke kijk op onze aarde die zeer de moeite waard is, 'in awe' kom je er vandaan!

Martine

 

 

 

 

© 2016 - 2021 Bloemwoord - Goed gevoel kaartjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel