Woensdag 27 februari 2019
I'mperfect
Een van de mooiste verhalen die ik ooit las gaat over een waterdrager in India. Twee jaar lang ging hij elke dag met twee kruiken aan een juk over zijn schouders water halen voor zijn meester. Eén kruik was nieuw en gaaf, deze kruik kwam steeds tot aan de rand toe gevuld terug bij zijn meester. De andere kruik had een barst waardoor er water uit sijpelde. Deze kruik ging zich steeds meer schamen voor zijn gebrek, ondanks de geruststellende woorden van de waterdrager. 'het geeft niks dat er geen twee volle kruiken bij het huis aankomen, ik heb aan anderhalve kruik per dag genoeg. Tob er niet over'. Maar de kruik bleef er moeite mee houden, zo erg zelfs dat hij de waterdrager op een gegeven moment verzocht om hem maar weg te doen. 

De waterdrager nam de kruik toen eens goed op, en zei tegen hem: “Heb jij onderweg om je heen gekeken? Doe je ogen maar eens open kruik en zie hoe de wereld om je heen er uitziet. Zie je de prachtige bloemen die hier bloeien langs het pad waar je altijd langs komt als we water halen? Waar denk je dat deze bloemen vandaan komen?

De kruik deed wat de waterdrager had gezegd en, tot zijn grote verbazing, zag hij langs de kant van de weg waar hij altijd aan het juk hing prachtig bloeiende bloemen. Waarom had hij die nog niet eerder gezien? Voorzichtig keek hij naar de andere kant van het pad en nee, daar zag hij geen enkele bloem; er was enkel droog zand te zien, waarin stenen en schelpen waren. De kruik kon het bijna niet bevatten, maar hij werd er intens blij en warm van. Juist door zijn 'gebrek' maakte hij de wereld mooier! 

Google voor de volledige parabel op 'verhaal gebarsten waterkruik'. Zeker de moeite van het lezen waard.

Dit verhaal doet me ook denken aan de indrukwekkende kracht en kwestbaarheid van de mensen in de VPRO documentaire 'Stuk'. De titel alleen al vind ik prachtig. Onomwonden, niet oordelend met een mooie dubbele betekenis; je kunt stuk zitten óf stuk zijn. Je kijkt in die serie mee achter de schermen bij revalidatiecentrum Heliomare. Het maakt op een integere, liefdevolle, eerlijke manier duidelijk hoe het lot toe kan slaan in ieders mensenleven. Je ziet ook hoe mensen bereid zijn om een ander te helpen en, soms letterlijk, op te rapen. Niet te vergeten, hoe een ander helpen helend voor jezelf kan zijn. 

Hoe moeilijk het in een mensenleven ook kan worden, wij bezitten oerkrachten. Maar we zien de schoonheid daarvan, met onze illusie van maakbaarheid, nauwelijks. Ik bedoel dit: wij denken bij 'stuk' aan materie. 'Dan laat je het toch repareren' of 'koop een nieuwe'. En dan gauw weer door alsof er niets aan de hand is. Wat koop je daarvoor als jij zelf 'stuk' bent? Waarom maken wij niet vaker vanzelfsprekend ruimte voor gevoelens van teleurstelling, verdriet, pijn, alles wat er ook kan zijn? In de 'barsten' schuilt veel liefde, geluk, verbondenheid, groei, pure levenskracht. Wij creëren een 'barstenvrij' beeld van perfectie dat er helemaal niet is. Sterker nog, doet dat beeld uiteindelijk niet het meeste pijn? Met de 'n' van normaal erbij verandert 'stuk' in 'kunst'. Levenskunst.

Voor iedereen die zich wel eens minderwaardig, eenzaam of onbegrepen voelt omdat hij 'afwijkt' dit Nu-kaartje: 

Een beroemde quote van Audrey Hepburn is: 'Nothing is impossible, the word itself says I'm possible'. Een leuke variant is: 'Imperfect bestaat niet, het woord alleen al zegt: I'm perfect' .....(vooruit in het Engels voor deze ene keer :)

© 2016 - 2021 Bloemwoord - Goed gevoel kaartjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel